Spanje Reisbestemmingen - La Mancha & Cabañeros

p

La Mancha & Cabañeros

Vogels in het land van Don Quichotte

Reisdata:

zo. 26 april t/m za. 02 mei 2015

Duur:

7 dagen

Prijs:

€ 1045

(Madrid/Madrid)

     

o.l.v.

Kees Woutersen.

Aantal verwachte vogelsoorten:

120-140.

Toeslag 1 pers. kamer

€ 150

De vogelreis La Mancha & Cabañeros gaat door Midden Spanje en combineert zoet- en zoutwatermeertjes, unieke dehesas met oneindige steppen. In La Mancha liggen 150 natuurlijke plassen die door grondwater gevoed worden. In de loop van het voorjaar drogen ze bijna allemaal op. De witkopeend was bijna uitgestorven, maar dankzij een beschermingsprogramma is hij weer terug.

 

Kurkeiken, steeneiken en gras- en graanvelden domineren Cabañeros en dankzij de verspreid staande bomen doet dit gebied aan de Afrikaanse savanne denken. Cabañeros is een van de simbolen van de Spaanse natuurbescherming. Eens bestemd als schietbaan voor straaljagers van de luchtmacht, werd dit gebied na lang actievoeren door natuurbeschermingsorganisaties een bekend Nationaal Park. Er zijn grote, moderne bezoekerscentra en vriendelijke parkwachters begeleiden dagelijks excursies door het park. De Sierra de Guadarrama ligt vlakbij Madrid, het is een een Important Bird Area (IBA) met alpenweiden en bossen.

In La Mancha komen vogelsoorten voor die elders in Europa moeilijk te vinden zijn: grijze wouw, monniksgier, Spaanse keizerarend, havikarend, kuifkoekoek, roodstuitzwaluw en blauwe ekster. Ooievaar en kleine torenvalk zijn verbazingwekkend algemeen. De aantallen roofvogels en zangvogels zijn groot, rode – en zwarte wouw, slangen- en dwerarend, hop en bijeneter. Op de plasjes van La Mancha vinden we veel eenden, reigers en steltlopers.Op de graansteppen van La Mancha broeden witbuikzandhoenders, grote trappen, heel veel kleine trappen en ook Tekla -, kortteen- en kalanderleeuwerik.

Endemische soorten deze reis zijn. Spaanse keizerarend, blauwe ekster en Iberische haas.

Drie van de zes georganiseerde vogelreizen waren privé en dus niet in ons reguliere programma opgenomen.

 

Reisprogramma:

Dag 1. Aankomst (ophalen vliegveld Madrid).

Vervoer naar La Mancha en een bezoek aan karakteristieke ´Don Quichote´ molens van de streek. Twee overnachtingen bij Alcazar de San Juan.

 

Dag 2. (Zout-)meertjes Pedro Muñoz

In het grootste zoutmeer, gelegen in het hart van La Mancha broeden 150 paar lachsterns, dwergsterns, witwangsterns, vorkstaartplevieren, steltkluten steltlopers enz., terwijl er ook flamingo's en krooneenden kunnen verwachten. Daarna bekijken we zoetwatermeertjes met witkopeend, reigers en weer veel steltlopers.

 

Dag 3. Las Tablas de Daimiel

In dit kleinste Nationale Park van Spanje zijn mooie routes uitgezet. Riet, wilgen, water en modder waar een klein riviertje doorheen stroomt. Tablas zijn in deze regio plekken waar het water van de schaarse riviertjes wordt samengehouden. De vogels zijn mensen gewend en laten zich rustig van dichtbij bekijken. Buidelmezen, grote karekieten, purperreigers, kleine zilverreigers en weer steltlopers zijn hier te vinden. Na de middag gaan we dwars door La Mancha richting Cabañeros. Drie overnachtingen bij Cabañeros.

Dag 4. Nationaal Park Cabañeros

Met de verspreid staande bomen doet dit gebied aan de Afrikaanse savanne denken. Kleine trappen, kalanderleeuweriken, kortteenleeuweriken en grielen zijn steppevogels die hier broeden. In de heuvels broeden Zuid-Europese zangvogels, blauwe eksters 160 paar monniksgieren en 3 paar Spaanse keizerarend. Cabañeros is een afgesloten gebied, een parkwachter laat ons met zijn truck de mooiste stukken zien. Er zijn tevens veel edelherten, wilde zwijnen en Iberische hazen, een endemische soort van Spanje. In de nabije omgeving van het park is meer kans op soorten die tevens struik- en cultuurlandschap wensen, zoals Spaanse mus, steenuil, bijeneter, roodkopklauwier, en baardgrasmus.

Dag 5 en 6. Sierra de Guadarrama, El Pardo (Madrid)

Ochtendwandeling en vervoer naar Guadarrama voor twee overnachtingen. Zo dicht bij Madrid en toch zo goed voor vogels. Monniksgier, steenarend, havik en andere grote roofvogels. Bij de alpenweiden zijn rode rotslijster, waterpieper, blauwborst en grijze gors te vinden, plus de Spaanse ondersoort van de bonte vliegenvanger. We rijden tot de boomgrens (skipistes en citroenkanaries) en hoger. El Pardo is het privé-jachtterrein van de Spaanse koning en voor iedereeen afgesloten. Dat is een van de redenen dat hier de hoogste dichtheid aan keizerarenden te vinden is. Bij de noordrand zoeken we naar vogels van de dehesas, roodstuitzwaluw, roodkopklauwier...

 

Dag 7. Terugreis (retour naar Madrid).


Praktische informatie vogelreis:

La Mancha & Cabañeros:

Aankomt/vertrek: vliegveld Madrid, aankomst en vertrek in de middag (plm. 13.00 – 16.00 uur) tenzij anders afgesproken.

Aanbevolen vliegmaatschappij: Iberia, Vueling, KLM.

Inclusief/exclusief: verblijf obv volpension (ontbijt, lunchpakket, avondeten), alle vervoer ter plaatse, alle excursies, Nederlandse reisleiding, alle entreegelden, informatiepakket over de te bezoeken gebieden . Exclusief: heen- en terugreis Spanje, evt. reisverzekering, fooien, souvenirs, eigen consumpties.

Vervoer in Spanje: 9-persoons busje.

Zwaarte: lichte wandelingen (max. enkele  kilometers).

Aantal deelnemers: tenminste 3 personen, maximaal 14 personen.

Accommodatie: Familiehotels met douche/toilet op de kamer.

Klimaat:

Kerst: doorgaans aangename temperaturen met zon, soms regen.

Voporjaar: doorgaans mooi voorjaarsweer, 20 - 25 ºC.

Extra informatie : op aanvraag.

Opgaveformulier: klik hier.

Endemische soorten op deze reis: 

Spaanse keizerarend

De witte kop en de grote witte schoudervlekken zijn karakteristiek voor deze arend met een spanweidte van twee meter. Het broedgebied is beperkt tot het Iberisch schiereiland en de wereldpopulatie telt zo´n 200 paar. Alle nesten worden beschermd maar het uitleggen van gif, habitatvernietiging, het aanleggen van wegen en grootschalig toerisme blijven een serieuze bedreiging. Het broedsucces is erg wisselend, soms worden er veel en soms heel weinig jongen grootgebracht. De laatste jaren is er gelukkig een stijgende lijn te zien in de populatie van de Spaanse keizerarend. In la Mancha is de populatie in 10 jaar tijd meer dan verdubbeld.

 

Blauwe ekster

Ook de blauwe ekster heeft een verspreidingsgebied dat beperkt is tot de zuidwesthoek van het Iberisch Schiereiland. DNA onderzoek heeft uitgewezen dat de blauwe ekster van China toch echt een andere soort is. In de dehesas is hij algemeen en makkelijk te zien. De blauwe ekster is schuw en komt niet graag dichtbij de mens maar als er voedsel of in de zomer water wordt aangeboden komt hij plotsling even erg dichtbij. Blauwe eksters leven in hechte familiegroepen, waarbij ´tantes´ helpen bij het grootbrengen van jongen van andere individuen. Hierdoor wordt het broedsucces van de familiegroep hoger, maar het is onduidelijk wat het voordeel is voor het familielid dat een ander individu helpt.

Iberische haas

In het droge landschap van Spanje en Portugal leeft de Iberische haas (Lepus granatensis). Kleiner dan de Europese, met meer roodbruin en met meer wit op de buik en aan de achterkant van de poten is hij makkelijk in het veld te herkennen. In Midden en Zuid-Spanje kan hij plaatselijk talrijk zijn, hoewel hij soms intensief wordt bejaagd. Nationaal Park Cabañeros leeft hij beschermd en dat is een van de plekken waar hij het makkelijkst is te zien.


p


Reisverslagen

Highlights vogelreis La Mancha - Centraal Spanje,

14 t/m 21 mei 2011.

* La Mancha: een landschap met heuvels vol druiven, olijven, graan, Don Quichot molens en onze (zout)meertjes.
* We zien een flamingokolonie, honderden krooneenden, steltkluten en 20 lachsterns vlak voor onze neus.
* Hier zitten nog witkopeenden, volop baltsend: man zwemt snel rond het vrouwtje, jaagt andere mannetjes weg en stopt plotsling om kop en staartje recht omhoog te steken.
* De kuifkoekoek geeft een show weg, rondjes om ons heen vliegend en luid roepend voordat hij in een boom gaat zitten. Dit wordt het moment van de reis.
* We genieten van Cabañeros Nationaal Park, het Arfika landschap van Europa.
* In één kijkerbeeld zien we zittend in kurk- en steeneik drie van de grootste roofvogels: monniksgier, Spaanse keizerarend en slangenarend. De jonge monniksgieren op het nest zijn nog klein.
* Tenslotte gaan we naar de sierras van Madrid. Kent u die Endemische Bonte Vliegenvanger? De dag levert ons nog eens 12 vogels extra op (ortolaan!), dus komen we op een totaal van 142 soorten in één week. Voldaan keren we huiswaarts.

Reisverslag La Mancha – Cabañeros

23 – 27 april 2005

 

Uit het reisverslag van een KNNV-reis, door Agnes, Mien, Theo en Mouse.

Reisleider: Kees Woutersen.

 

Zaterdag 23 april .

We landen voorspoedig om iets na 12.00 uur te Madrid. Bagage gevonden en op zoek naar onze reisleider ter plaats, Kees Woutersen. Hij staat ons in de aankomsthal op te wachten, kan niet missen. Bordje in de hand en verrekijker om de nek. Busjes vlot geregeld en voor je het weet rijdt je midden door Madrid richting La Mancha. Raar idee. Op weg naar ons hotel doen we Consuegra aan.

La Mancha doorkruisen zonder stil te staan bij de belevenissen van Don Quijote kan natuurlijk niet. Daarbij blijkt het dit jaar 400 jaar geleden dat Miguel Cervantes Saavedra de belevenissen van deze ridder schreef, waardoor er extra aandacht aan deze held van La Mancha besteed wordt. Dus dat doen we dan direct de eerste dag. In Consuegra bezoeken we de befaamde witte molens en wat daar opvalt is dat het daar zo ontzettend droog is. Kees geeft aan dat normaliter alle hellingen vol stan met allerlei bloeiende bloemen. Nu is hier weinig van te zien. Het blijkt afgelopen winter de droogste winter van de afgelopen 30 jaar te zijn geweest. Dat is spijtig voor de natuur en voor ons, nu wij zojuist zijn neergestreken met de verwachting naast veel vogels ook nog een bloemenpracht te kunnen waarnemen.

Maar het is niet anders en we richten ons dus op de vogels. En voor je het weet zijn we in een hevige discussie beland of daar nu wel of niet wat loopt en waar dan wel en at het is enz. Het blijkt een rode patrijs te zijn. Kleine torenvalken worden gezien, bijeneters gehoord, we zijn echt begonnen.

Bij aankomst in het hotel worden de kamers verdeeld en afspraken gemaakt over evaluatie´s, eten en overige. De kop is eraf.

 

Zondag 24 april .

Onze eerste excursiedag begon bij het mer Laguna Manjavacas, brak water met weinig zoutminnende planten er omheen.We zagen er circa 2000 flamingo´s, er waren ook broedende flamingo´s te zien. Onze gids Kees vertelde dat het een nieuwe broedplaats was, de derde in Spanje, en hij vertelde dat het waterpeil opvallend hoog was, dit had hij nog nooit zo gezien. We zagen ook Roemeria hybrida , in twee verschillende kleuren. Onderweg naar de tweede stop zagen we verschillende kapelletjes, die worden en paar keer per jaar nog gebruikt.

Aangekomen bij het volgende meer zagen we oa kroonenden, Cetti´s zanger en vele steltkluten. Het was omringd met tamarisk en rietkraag, in dit laatste werd door Theo de baardmees gezien, en vastgelegd. Het was bewolkt met wat zon, er stond wel wat wind en dat deed koud aan. Bij het tweede meer stonden vele Tragopogodon hybridus te bloeien evenals evenals veel waterranonkels te bloeien. Bij het derde meer was de kemphaan bijna in prachtkleur, zijn kop was helemaal wit gekleur. Er vlogen boven onze hoofden ca. 2000 gierzwaluwen, om insecten te vangen boven het zoete water. De witkopeend was een bijzondere vogel. Onderweg bestond het landschap uit enige olijfboomgaarden en het andere deel was massaal met stronken druiven aangeplant, alles nog zoner bladeren, in de roestbruine aarde. We hebben heel veel meer gezien, maar ik kon het niet bijhouden en alles staat op de streeplijst.

 

Maandag 25 april .

Na een koude nacht, eerst een korte wandeling gemaakt. Een nachtegaal zong zijn hoogste lied op 100 m. van ons hotel. Na het ontbijt vertrokken wij op excursie met de twee busjes om 09.00 uur. Eerst werd een poging gedaan om yoghurt te kopen, onder grote hilariteit werd het dorp doorkruist, helaas zonder het product. Op weg naar het kleinste nationale park van Spanje, genaamd Las Tablas de Taimiel. De eerste vogel die zich goed liet zien en horen in het topje van een struik was de graszanger. Een paartje krooneenden lag op de oever te zonnebaden, en liet zich op enkele meters afstand van de loopbrug bewonderen. Op de reling van deze brug lag ook een julikever, met wit en zwarte kleuren. Op het hoogste punt aangekomen had je een prahtig overzicht over dit natuurgebied, met aanliggende wijngaarden. Hier werd de lunch gebruikt, hier werd voor het eerst de roodkopklauwier gezien en de houtbij in zijn mooie kleuren vloog voorbij. Later bij een hut werd gezien dat een Europese waterschildpad lag te zonnebaden op een boomstronk.

Ook de ralreiger in zijn prachtige verenkleed ging op de rand van een van de vele bruggen zitten die het gebied doorkruisen. Toen gingen we in de richting van onze volgende verblijfplaats, bij Cabañeros. We reden langs de heuvelrug Los Montes de Toledo, onderweg zag je de biotoop veranderen van druiven in graanvelden en wat veeteelt. In de flora zag je ook de verandering, vele met lavendel, cistus en steeneik.Bij aankomst hebben we een korte wandeling gemaakt en blauwe ekster en hop gezien. Het diner liep wat de tijd betreft nogal uit de klauwen, het was om 22.45 uur pas afgelopen. Bij het naar bed gaan hoorde Nelly een meganisch geluid dat om de 5 seconden werd herhaal. Maar toen het zich verplaatste bleek het toch een dier te zijn. Gelukkig hadden andere personen dat ook gehoord en het bleek een dwergooruil te zijn.

 

Dinsdag 26 april .

Het werd een vroegertje vanmorgen. Om 07.30 uur zouden we in de terreinwagens van de parkwachters zitten die ons door het Cabañeros Nationaal Park zouden rijden. De zon kwam om die tijd pas laag op over het dampende landschap. Een flinke kudde schapen stond dicht bijeen als verstilde beelden. Heel mooi. Het ochtendlicht scheen door de paarse kuiflavendel en de gele bremstruiken. Okergele en bruinrode aardkleuren kregen een extra warme gloed. Schitterende ochtensfeer! Geleidelijk begint het landschap steeds meer op Afrika te lijken. Vele edelherten passeren onze weg en laten zich van dichtbij zien in het prachtige ochtendlicht. We stoppen bij het restand van een oude muur die vroeger dienst deed om de dieren uit de tuinen van de grootgrondbezitters te houden.

Er zitten zo´n 2000 edelherten in het park. Het park is van goede paden en infocentrum voorzien en beslaat zo´n 39.000 ha. Op de hoge rotsen zaten twee monniksgieren als statige beelden in de zon, terwijl in het veld de kleine trap zich liet bekijken. De nachtegalen gaven vanuit alle hoeken een concert ten beste en tot grote verrassing vonden we ook een pijpbloemsoort en wilde pioenroos. We zaten dichtbij een watertje en de wielewaal liet zich horen. We vonden op de kuiflavendel enkele exemplaren van de mooie Spaanse pijpbloemvlinder. In een brug over de río Bullaque werden de vale en kleine vale vleermuis gesignaleerd. Hier waaiert het gezelschap uit elkaar om twee uur te wandelen en te genieten. De stenige akkers zijn ingezaaid met maïs, maar alles is hier stoffig en droog. Ik daal af naar de brede rivierbedding. Terug naar het dijkje hebben Wim, Clara en Bert twee appelvinken gezien. De nachtagalen weten van geen ophouden. Iedereen heeft genoten en we gaan naar ons hotel voor douche, dagbespreking, inventarisatie en diner.

 

Woensdag 27 april .

Voordat we vertrekken nog even een wandeling in de omgeving van ons hotel. Ons eigenlijke doel is de blauwe ekster te spotten. Weliswaar een schuwe vogel, maar hij bezoekt graag picknicktafels om de laatste restjes daar weg te happen en van redeljke afstand zijn ze goed te observeren. Ieder van ons kan ze goed in de kijker krijgen.

Vervolgens gaat de reis verder richting Extremadura.

Reisverslag La Mancha – Cabañeros

01 mei   t/m 07 mei 2002

 

Door: Kees Bode.

Reisleider: Kees Woutersen.

 

Al jaren liep ik rond met het plan, eens een georganiseerde vogelreis te maken. In mijn jeugd was ik, na het zien van diverse afleveringen van een Spaanse natuurserie op tv, zeer onder de indruk geraakt van dit gedeelte Zuid-West Europa. Het kwam er echter maar niet van, mede omdat ik dacht dat zo'n reis toch al gauw 3000 Euro zou kosten. Verbaasd was ik dan ook, toen ik in januari 2002, een compleet verzorgde reizen voor zo'n 1.000 euro tegenkwam, naar Extremadura, Cabañeros en La Mancha.

Ik was de laatste van een groep van veertien personen, die zich aanmeldde voor de tiendaagse reis. Toen ik de deelnemerslijst onder ogen kreeg, was ik wederom zeer verbaasd. Maar liefst negen deelnemers van de veertien, waren van het vrouwelijke geslacht. Als verwoed vogelaar, ik ben lid van de Dutch Birding Association, was ik nooit eerder geconfronteerd met zoveel vogelaarsters. De twee mannelijke gidsen trokken de verhouding weer wat recht. Op het vliegveld van Madrid bleek dat het gezelschap qua leeftijd zeer uiteen liep. Van juveniel tot oude wijze uil was vertegenwoordigd. De twee gidsen waren tevens de chauffeurs van de busjes waarmee we reisden. Nog geen half uur na vertrek van het vliegveld, had ik de eerste nieuwe soorten al te pakken: de zwarte spreeuw, de roodkopklauwier, de blauwe ekster en de rode patrijs.

 

Overdag was iedereen op z'n eigen manier met de natuur bezig. De één liep bloemetjes en vlinders te determineren, en de ander speurde het landschap af naar nieuwe vogelsoorten. Een volgende nam wat zand mee in een zakje, voor z'n verzameling thuis. De gidsen draaiden stenen om, om te kijken of er een salamander dan wel slang onder zat. Zo zagen we in tien dagen tijd niet alleen 165 vogelsoorten, maar ook herten, hazen, kikkers, salamanders, hagedissen, slangen en vleermuizen. Ik was toch vooral gekomen, om zoveel mogelijk nieuwe vogelsoorten te kunnen noteren op mijn Europa-lijst, Dat zijn er zo'n veertig geworden. Erg blij was ik met de Spaanse keizerarend, die op nummer 1 stond van mijn verlanglijstje. Indrukwekkend waren ook de drie verschillende gieren (vale gier, aasgier en monniksgier) die we vliegend, etend en op het nest zittend, konden aanschouwen. Maar ook met kleinere soorten, als de bergfluiter en de cirlgors, was ik zeer tevreden. Als na drie dagen er al niemand meer opkijkt als er een vale gier overvliegt, begrijp je wel hoe vogelrijk dit gebied is.

Ondanks de vele succesvolle excursies naar specifieke vogelsoorten, zijn er toch twee aan mijn frusti-lijst toegevoegd. Op het nippertje kon ik de griel er af halen, maar de zwarte tapuit en de rode rotslijster hebben voorlopig hun plek verworven, op deze lijst van lang gezochte, maar niet gevonden vogels. Ook waren er een paar soorten, zoals de dwergooruil en de moorse nachtzwaluw, die we vanwege het, onverwachte koude weer, niet hebben kunnen traceren. De eerste twee dagen ben ik verbrand, en de laatste twee dagen bevroren. Van 25 graden met felle zon, naar rond het vriespunt met een sneeuwbui. We zagen het ijsvogeltje in de zon, en de tapuit op het ijs. We zagen de gieren rond de rotsen van Extramadura, de rotsmussen op de Don Quichotte-molens van La Mancha, de flamingo's op de laag gelegen zoutplassen en de citroenkanarie hoog in de bergen.

 

Spanjaarden eten laat en lang. Tijd genoeg dus, om de dag te evalueren en elkaar beter te leren kennen. De discussies tijdens de maaltijd gingen lang niet altijd over vogels. Alle denkbare onderwerpen kwamen over tafel. Van sport tot politiek en van muziek tot schilderkunst. Maar de vogels bleven immer de rode draad. Tien dagen in de natuur. Tien dagen weg van de stad, het werk,de radio, de televisie en de krant. Tien dagen alleen maar natuurgeluiden. En de geluiden van je reisgenoten natuurlijk.

Deelnemen aan een groepsreis is schipperen tussen aanpassen en jezelf blijven. "Ik ben hoogleraar." "Oh ja?", "Ik ben muzikant". "Ik ben vegetariër." "Is er nog lamsvlees over?" "Ik vind wel dat die wandeling wat lang duurde." "Zullen we morgenochtend een uur vroeger opstaan?" "Nee, ik weet eigenlijk niets van vogels" "Is dat niet de Iberische ondersoort van bergboomkwartelfluiter?" Hoe verschillend ook wat achtergrond, werk, kennis en leeftijd betreft, één ding had ieder gemeen: de liefde voor de natuur.

Reisverslag La Mancha en Cabañeros

27 april t/m 1 mei 2001

 

Door: Mien van Erp (Anavibeet).

Reisleider: Kees Woutersen.

 

De groep bestond uit 8, allen leden van VWG Alkmaar en IVN of KNNV. Een groep, net als de vogels die we te zien en te horen kregen, van diverse pluimage. Als niet vogelaar was het bestuderen van beide soorten een leerzame bezigheid. Maar zoals onze gids Kees Woutersen ons gelijk bij aanvang duidelijk maakte: “dit is een vogelreis”!!!! Gelukkig voor mij, maar ook voor de rest, was het wel iets meer. Behalve dat het heel gezellig was met z'n negenen bus in bus uit, viel er ook aan de planten en verdere natuur veel te beleven.

In de loop van de week hebben we op deze manier   3 specifieke vogelgebieden bezocht; Extremadura, Cabaneros en La Mancha. Ons tweede hotelverblijf bij Cabañeros is alweer een schitterend onderkomen. 's Avonds aan het diner begint de vermoeidheid zo toe te slaan, mede door de wijn , dat iemand meent vogels te hebben zien vliegen waar nog nooit iemand van gehoord heeft. Maar de bijeneters waren wel degelijk echt en wat waren ze mooi. De volgende dag gaan we naar Parque National Cabaneros.. Hier stappen we over in een grote 4 wheel drive met nog een aantal andere vogelkijkers. Behalve   o.a. fouragerende monniks- en vale gieren zien we ook edelherten en wilde zwijnen met jongen.   We horen de wielewaal. Op de terugweg alweer een grijze wouw.

Op zondag   gaan we, samen met   nog een behoorlijk aantal Spanjaarden (we komen wat meer in de buurt van Madrid) naar Parque National de los Tablas de Daimiel. Het kleinste natuurpark van Spanje. Het is een meer met eilandjes die verbonden worden door houten vlonders. Hier waren het vooral de reigers,   kleine zilverreiger, ralreiger en purperreiger en eenden, krakeend, krooneend, tafeleend, die de aandacht vroegen met als topper het woudaapje. La Mancha met zijn onafzienbare wijngaarden en op elke heuvel in het vlakke land de bekende Don Quichotte molens. Het weer houdt zich deze dagen bijzonder goed en dat het ook anders kan merken we de laatste 2 dagen.

Aanvankelijk is het nog wel zonnig zodat ons bezoek aan de zout- en zoet watermeertjes in La Mancha niet in het water vallen maar warm is anders. De wind giert door onze jassen en broeken. Desondanks wordt er weer zeer veel moois en bijzonders waargenomen wat betreft de watervogels zoals de geoorde fuut maar ik meen begrepen te hebben dat hier de witkopeend het hoogtepunt was. Voor mij was echter de stank van de meertjes het meest opvallend en het feit dat de vogelaars zich er niets van aantrokken. De allerlaatste dag brak aan en wie schets onze verbazing. Sneeuw! We bezoeken nog een kasteel dat gesloten is vanwege 1 mei   en ondanks de sneeuw en de kou observeren de echte vogelaars nog een zwarte tapuit een rotsmus en horen ze een griel.

We laten ons snel door Kees in Madrid op het vliegveld afzetten om op te warmen en ons broodje op te eten.   Natuurlijk kan ik niet alle 138 vogelsoorten opnoemen die we hebben gezien maar voor de liefhebbers heeft Arie Tamis een volledige lijst.

Het was een perfekt georganiseerde reis en alle lof voor Kees Woutersen voor wie geen moeite teveel was om het ons naar de zin te maken.

 

p

Route: zie kaart.

Reisverslagen: 2011, 2005, 2002, 2001.

Soortenlijsten: 2012, 2011 en vijf lijsten 2000 t/m 2007.

p

Molens van Don Quichot (foto: Kees Woutersen).

p

Nationaal Park Cabañeros (foto: KW).

p

Nationaal Park Cabañeros (foto: KW).

p

Nationaal Park Tablas de Daimiel (foto: KW).

p

Kleine torenvalk (foto: KW).

p

Scharrelaar (foto: KW).

p

Kuifkoekoek digiscoping (foto: KW).

p

Roodstuitzwaluw bij Cabañeros (foto: KW).

p

Grote karekiet (foto: KW).

p

Pioenroos in Cabañeros (foto: KW).

p

Spaanse pijpbloemvlinder (foto: KW).

p

Europese waterschildpad in Nationaal Park Daimiel (foto: KW).

p

Nationaal Park Cabañeros (foto: KW).

La Mancha & Cabañeros

soortenlijsten

p

Reisleider: Kees Woutersen.

 

24 april t/m 01 mei 2000 – 8 dagen - (149 vogelsoorten).

27 april t/m 01 mei 2001 – 5 dagen VWG Alkmaar (124 vogelsoorten).

01 mei   t/m 07 mei 2002 – 7 dagen (158 vogelsoorten).

23 april t/m 27 april 2005 – 5 dagen KNNV (132 vogelsoorten).

26 t/m 30 april 2007 – 5 dagen VW Den Haag ( 137 vogelsoorten).

 

Fuut X X X X X

Dodaars – X X X X            

Geoorde fuut X X X X X

Aalscholver - - - X X

Roerdomp - - X - -

Ralreiger X X X X X

Woudaapje X X X X -

Koereiger X X X X X

Grote zilverreiger X - - X -

Kleine zilverreiger X X X X X

Kwak X - - - X

Blauwe reiger – X X X X

Purperreiger X X X X X

Ooievaar X X X X X

Zwarte ooievaar X X - - X

Zwarte ibis – X - - -

Flamingo – X X X X

Bergeend X X X X X

Wilde eend X X X X X

Krakeend X X X X X

Slobeend X X X X X

Wintertaling - - - X -

Zomertaling – X X - -

Witkopeend X X X X X

Krooneend X X X X X

Tafeleend X X X X X

Grijze wouw X X X - -

Zwarte wouw X X X X X

Rode wouw X X X X X

Aasgier – X - - -

Monniksgier X X X X X

Vale gier X X X X X

Slangenarend X X X X X

Grauwe kiekendief X X X X X

Bruine kiekendief X X X X X

Sperwer X - - - -

Havik - - X - -

Buizerd X X X X X

Spaanse keizerarend X X X X X

Steenarend X X – X X

Dwergarend X X X X X

Boomvalk X - - - -

Torenvalk X X X X X

Kleine torenvalk X X X X X

Rode patrijs X X X X X

Kwartel – X X X X

Waterral X X X X X

Waterhoen X X X X X

Meerkoet X X X X X

Kleine trap X X X X X

Griel X X X X - X

Steltkluut X X X X X

Kluut X X X X X

Vorkstaartplevier X X X - X

Kievit X X X X X

Zilverplevier - - X - -

Bontbekplevier X X X - X

Kleine plevier X X X X -

Strandplevier X X X - X

Krombekstrandloper X X X - -

Kleine sttrandloper - - X X X

Temmincks strandloper - - X - -

Bonte strandloper X X X - -

Kemphaan X X X X X

Grutto X - - X -

Tureluur X X X X X

Zwarte ruiter – X X X X

Groenpootruiter X X X X X

Bosruiter X X X - X

Oeverloper X X X X X

Witgat - - - X X

Kokmeeuw X X X X X

Geelpootmeeuw X X X X X

Lachstern X X X X X

Dwergstern - - - - X

Zwarte stern X X X - X

Witwangstern X X X X X

Witbuikzandhoen - - X - -

Zwartbuikzandhoen - - - - -

Houtduif X X X X X

Turkse tortel X X X X X

Zomertortel X X X X X

Koekoek X X X X X

Kuifkoekoek X X X X X

Dwergooruil X X X X -

Steenuil X – X X X

Gierzwaluw X X X X X

Vale gierzwaluw - - X - -

Ijsvogel – X - - X

Bijeneter X X X X X

Scharrelaar X X X X X

Hop X X X X X

Draaihals X – X - X

Groene specht X X X X X

Grote bonte specht X – X - X

Veldleeuwerik X – X X X

Boomleeuwerik X X X X X

Kuifleeuwerik X X X X X

Teklaleeuwerik X X X X X

Kalanderleeuwerik X X X X X

Rotszwaluw X X X X X

Oeverzwaluw X X X X X

Roodstuitzwaluw X X X X X

Boerenzwaluw X X X X X

Huiszwaluw X X X X X

Waterpieper - - X - -

Boompieper X – X - -

Witte kwikstaart X X X X X

Grote gele kwikstaart X X X - X

Gele kwikstaart X X X X X

Waterspreeuw X - - - -

Winterkoning X X X X X

Heggemus X X X - X

Roodborst X – X X X

Nachtegaal X X X X X

Zwarte roodstaart X X X X X

Paapje X - - - -

Roodborsttapuit X X X X X

Tapuit X X X X X

Zwarte tapuit – X - -

Blonde tapuit X – X - X

Blauwe rotslijster - - X - -

Merel X X X X X

Grote lijster X X X X X

Snor X X X X X

Graszanger X X X X X

Cetti's zanger X X X X X

Grote Karekiet X X X X X

Rietzanger – X X X X

Kleine karekiet X – X X X

Orpheusspotvogel X X X X X

Provencaalse grasmus – X X - X

Baardgrasmus X – X - X

Grasmus X – X - -

Tuinfluiter - - X X -

Zwartkop X – X X X

Kleine zwartkop X – X X X

Bergfluiter X – X - X

Fitis – X –X -

Tjiftjaf X – X X X

Goudhaan - - X - -

Grauwe vliegenvanger X – X - X

Bonte vliegenvanger X – X X -

Buidelmees X – X X -

Kuifmees X – X - -

Pimpelmees X – X X X

Koolmees X – X X X

Zwarte mees X – X - -

Staartmees X X X X X

Boomklever X – X - -

Boomkruiper X X X X X

Roodkopklauwier X X X X X

Iberische klapekster X X X X X

Zwarte spreeuw X X X X X

Wielewaal X X X X X

Vlaamse gaai X X X X X

Ekster X X X X X

Blauwe ekster X X X X X

Alpenkraai X – X X X

Kauw X X X X X

Raaf X X X X X

Zwarte kraai X X X X X

Ringmus X X X X X

Huismus X X X X X

Spaanse mus X X X X X

Rotsmus X X X X X

Vink X X X X X

Appelvink - - - X -

Sijs X - - --

Citroenkanarie X – X - -

Europese kanarie X – X X X

Groenling X X X X X

Putter X X X X X

Kneu X X X X X

Kruisbek X - - - -

Cirlgors X – X - X

Grijze gors X – X X -

Ortolaan - - - X -

Grauwe gors X X X X X

 

X = gezien/gehoord

† = dood gevonden

S = sporen/keutels/holen

D = vleermuis-detector

Zoogdieren

Mol S – S ? -

Eekhoorn - - X ? -

Egel - † † ? -

Kleine dwergvleermuis – D - ? D

Watervleermuis - - X ? -

Kleine vale vleermuis – X X ? -

Bulvleermuis – D D ? -

Vos X † X ? X

Wezel X - - ? -

Otter S – - ? -

Das – S - ? -

Wild zwijn X X X ? X

Edelhert X X X ? X

Konijn X X X ? X

Iberische haas X X X ? X

Reptielen & amfibiën

Rugstreeppad X X X ? -

Spaanse groene kikker X X X ? X

Zuidelijke boomkikker X - - ? -

Kaspische beekschildpad – X X ? X

Europese waterschildpad X - - ? –

Roodwangschildpad - - - - X

Parelhagedis – X X ? -

Hazelworm – X - ? -

Algerijnse zandloper X – X ? X

Spaanse muurhagedis X X X ? X

Hagedisslang – X † ? -

Trapslang - - † ? -

Adderringslang – X - ? X

La Mancha & Cabañeros

soortenlijsten

p

Reisleider: Kees Woutersen

14 t/m 21 mei 2011 (8 dagen)

19 t/m 25 mei 2012 (7 dagen)

VOGELS (143, 144 soortensoorten):

Fuut X X

Geoorde fuut X X

Dodaars X  X

Aalscholver X X

Ralreiger X X

Koereiger X X

Kleine zilverreiger X X

Grote zilverreiger X X

Kwak X X

Blauwe reiger X X

Purperreiger X X

Ooievaar X X

Flamingo X X

Kleine flamingo X -

Grauwe gans - X

Nijlgans - X

Bergeend X X

Wilde eend X X

Krakeend X X

Slobeend XX

Witkopeend X X

Krooneend X X

Tafeleend X X

Zwarte wouw X X

Rode wouw X X

Sperwer - X

Monniksgier X X

Vale gier X X           

Slangenarend X X

Grauwe kiekendief X X

Bruine kiekendief X X

Wespendief X -

Buizerd X X

Spaanse keizerarend X X

Dwergarend X X

Slechtvalk X X

Boomvalk X -

Torenvalk X X       

Kleine torenvalk X X

Rode patrijs X X

Kwartel X X

Waterral X X

Waterhoen X X       

Meerkoet X X

Knobbelmeerkoet X -

Purperkoet X -           

Kleine trap X X

Grote trap X X

Steltkluut X X

Kluut X X

Griel X X

Kievit X X

Zilverplevier - X

Bontbekplevier X X

Kleine plevier X X

Strandplevier X X

Bonte strandloper - X

Krombekstrandloper - X

Kleine strandloper - X

Kemphaan - X

Tureluur - X

Wulp - X

Oeverloper X X

Bosruiter - X

Kokmeeuw X X

Geelpootmeeuw X X

Lachstern X X

Witwangstern X X

Zwarte stern X X

Witbuikzandhoen X X

Houtduif X X

Holenduif X -                   

Turkse tortel X X

Zomertortel X X

Koekoek X X

Kuifkoekoek X -
Bosuil X -

Dwergooruil X X

Steenuil X X

Gierzwaluw X X

Bijeneter X X

Scharrelaar X -

Hop X X

Groene specht - X

Grote bonte specht X X

Draaihals X -

Veldleeuwerik X X      

Boomleeuwerik X X                 

Kuifleeuwerik X X     

Teklaleeuwerik X X

Kortteenleeuwerik X -

Kalanderleeuwerik X X                 

Oeverzwaluw X -

Boerenzwaluw X X

Roodstuitzwaluw X X

Huiszwaluw X X

Waterpieper - X

Witte kwikstaart X X  

Grote gele kwikstaart X X

Gele kwikstaart - X         

Winterkoning X X

Heggemus X X

Roodborst  X X            

Nachtegaal X X

Gekraagde roodstaart X -

Zwarte roodstaart X X

Roodborsttapuit X X

Tapuit X X

Merel X X

Grote lijster X X

Snor X -

Graszanger X X     

Cetti's zanger X X

Grote karekiet X X

Kleine karekiet X X

Orpheusspotvogel X X

Provencaalse grasmus X X

Baardgrasmus X X

Tuinfluiter - X

Zwartkop X X

Orpheusgrasmus X -

Kleine zwartkop X X

Bergfluiter X X

Goudhaan X X

Vuurgoedhaan X -

Bonte vliegenvanger X X

Kuifmees X X

Pimpelmees X X      

Koolmees X X

Zwarte mees X X

Staartmees X X

Boomklever X X

Boomkruiper X X   

Roodkopklauwier X X

Iberische klapekster X X

Zwarte spreeuw X X

Wielewaal X X         

Vlaamse gaai X X                  

Ekster X  X                            

Blauwe ekster X X                   

Kauw X X

Raaf  X X               

Zwarte kraai X X               

Ringmus X -

Huismus X X                             

Spaanse mus X X

Rotsmus X X

Vink X X

Citroenkanarie X X

Europese kanarie X X  

Groenling X X                     

Putter X X

Kneu  X  X

Kruisbek - X

Cirlgors X X                 

Grijze gors X X

Ortolaan X -       

Grauwe gors X X

 

 

X = gezien/gehoord

† = dood gevonden

S = sporen/keutels/holen

D = vleermuis-detector

 

Zoogdieren

Vos - X

Konijn X X

Wild zwijn S X

Edelhert X X

Iberische steenbok X -

Iberische haas X X

 

 

Reptielen & amfibiën

Spaanse groene kikker X X

Boomkikker X -

Kaspische beekschildpad X X

Spaanse muurhagedis X X

Parelhagedis- X

Algerijnse zandloper - X

Vlinders;

Klein koolwitje X X

Resedawitje X X

Oranje luzernevlinder X X

Zuidelijke luzernevlinder X X

Bruin zandoogje X X

Oranje zandoogje X X

Hooibeestje X X

PASJA X -

Kardinaalsmantel X X

Moors bruin blauwtje X X

Boomblauwtje X -

Kleine parelmoervlinder X X

Moerasparelmoervlinder - X

Kleine vuurvlinder X X

Spaanse pijpbloemvlinder X -

Gele oranjetip X -

Oranjetipje X X

Rouwmantel X -

Kleine vos X -

Atalanta X -

Distelvlinder - X

Klein geaderd witje X X

Groot geaderd witje X X

Westelijk marmerwitje - X

Argusvlinder - X

p